RAKAN2:

Monday, November 8, 2010

PUTRAJAYA SYURGAKU (BAB 4 - AKHIR)

TULISAN: ASNIDAR DAN AZRINA NUR RUSLY CERITA ASAL: DR JOHARI HAMID
“IBU tidak akan serahkan tanah ini! Apa jadi sekalipun, ibu tidak akan serahkan! Tamat!” Keras suara Ibu pada malam itu. Terkejut semua anak-anak dengan tindakan Ibu yang di luar jangkaan mereka. Tidak pernah sekalipun anak-anak melihat Ibu meninggikan suara sebegitu.
Isteri Along hanya mencebik dari belakang tubuh suaminya sahaja. Mukanya masam mencuka. Dimuncungkan bibirnya yang terlebih mungil akibat suntikan botox itu. Mungkin dia menyangka Ibu lebih sayangkan tanah ini daripada anak-anak sendiri. Mana mungkin dia tahu apakah sebab sebenarnya yang cuba Ibu pertahankan.
Angah mengangkat punggung dan berlalu ke serambi. Panas di luar rumah itu tidak sepanas api yang membakar hatinya. Dia mengeluarkan sepuntung rokok lalu diselitkan di celah bibirnya. Sesekali, dia mengerling ke arah ibunya itu.
Dingin malam tidak mampu menyejukkan hati Ibu. Begitu juga dengan kehadiran ketiga-tiga anak Ibu. Ibu tidak mahu memanjangkan bicara. Bantal yang sudah kusam sarungnya Ibu letakkan di bawah kepala. Tubuh cengkung Ibu dipalingkan menghadap ke dinding. Rapat! Ibu pura-pura tidur sambil mengesat airmata yang mengalir lesu dari tubir mata.
“Biarlah Ibu tidur dahulu malam ini. Siapa tahu, mungkin esok Ibu akan setuju dengan pujukan kita. Jika Ibu tidak bersetuju juga, Angahkan sudah ada rancangan…” Perlahan Angah cuba menyakinkan kedua saudaranya itu.
Selepas menunaikan solat Subuh berjemaah, anak-anak mencuba lagi. Solat pagi itu hanyalah sebagai satu taktik untuk melembutkan hati Ibu sahaja. Bertambah sayulah hati Ibu dengan tingkah laku mereka. Anak-anak cuba mengelabui mata Ibu dengan sikap berpura-pura itu. Walau bagaimana sekalipun cara mereka, Ibu tetap dengan pendirian Ibu!
Angah sudah mulai mengatur rancangan keduanya!
Pihak broker yang bersengkokol dengannya, telah datang ke rumah Ibu pada pagi itu. Ibu diberi tekanan lagi. Pelbagai ugutan yang telah diberikan oleh broker itu. Kononnya, walaupun Ibu tidak bersetuju, jika kerajaan berkehendakkan juga, tanah Ibu tetap akan menjadi milik mereka akhirnya. Ibu harus akur dengan keputusan itu nanti. Tanah itu akan dirampas dan Ibu tidak akan mendapat sesenpun darinya.
“Mak cik, kawasan ini akan dibangunkan. Hanya tinggal mak cik seorang sahaja lagi. Yang lain sudah tanda tangan. Macam mana kami hendak buat kerja kalau mak cik tidak setuju? Tambahan pula, tanah ini di tengah-tengah tapak projek.” Suara broker itu menyiat hati Ibu. Hancur luluh hati Ibu mengenangkan tanah sekangkang kera itu. Di dalam keterpaksaaan, Ibu membuat keputusan!
“Ibu akan serahkan tanah ini tetapi… bersyarat!”
Along, Angah dan Ucu sudah tersenyum senang. Walau apapun syaratnya mereka akan bersetuju kerana rancangan telah mereka atur dengan kemas. “Ibu tidak akan tahu apa-apa lagi mengenai tanah ini, selepas ini!” Bisik hati kecil Angah.
***
PETANG itu, Along, Angah dan Ucu pulang ke rumah itu dengan wajah yang berseri-seri. Urusan tanah sudah diselesaikan. Tidak lama lagi poket mereka akan penuh dengan wang pampasan yang diberi oleh pihak kerajaan itu. Mereka hanya menunggu beberapa hari sahaja lagi tempoh cek yang diberi oleh pihak broker itu matang.
Rahsia tentang tanah yang dijual kepada pihak kerajaan itu disimpan kemas dan rapi. Ibu seharusnya menganggap bahawa tanah miliknya itu telah diwakafkan. Padahal, mereka berpura-pura dan bertindak dari luar permintaannya. Malam ini, mereka harus bergerak pantas dan keluar dari rumah itu. Segala pergerakan mereka harus dilakukan dalam keadaan senyap. Ibu seharusnya tidak sedar akan kepergian mereka untuk selama-lamanya!
Pagi keesokannya, broker datang ke rumah ketika Ibu leka menyiapkan sarapan pagi. Terkejut besar Ibu apabila diarahkan untuk segera mengosongkan rumah tersebut. Menurut broker itu, pembinaan akan segera dimulakan. Sebarang penangguhan akan menyebabkan kerja mereka terlewat dari tarikh jangkaan.
“Mak cik tengah tunggu anak-anak mak cik... Kejap lagi, mereka datanglah untuk mengambil mak cik!” Ibu merayu dan cuba menyakinkan hatinya bahawa anak-anak akan kembali. Namun, sia-sia sahaja!
‘Along, Angah, Ucu, kamu semua di mana nak? Baliklah ambil Ibu. Bukankah kamu sudah berjanji? Janganlah tinggalkan Ibu lagi…’ Hati Ibu merayu hiba di malam bulan yang separuh kelam itu. Airmata sayunya mengalir lesu di pipi tua yang sudah berkedut seribu itu.
Dua tahun kemudian...
Masjid berkubah merah jambu sudah tersergam indah di atas tapak tanah itu. Sebentar lagi majlis perasmiannya akan diadakan. Walaupun, Ibu tidak mendapat sebarang jemputan untuk menghadiri majlis yang sungguh bermakna itu, Ibu akan pergi juga!
Pagi-pagi lagi Ibu sudah bersiap rapi. Biarpun pakaian Ibu lusuh dan pastinya mengundang malu bila berada di kalangan orang ramai nanti, Ibu tetap mahu ke sana! Tanah yang sudah Ibu anggap sebagai syurga itu, menjadi tempat untuk orang ramai beribadah. Rumah ALLAH!
Ibu berjalan terhencut-hencut menuju ke ruang solat yang dikhaskan untuk wanita. Seorang pengawal keselamatan wanita menahan dan melarang Ibu daripada memasuki ruang solat di situ. ‘Tolonglah mak cik nak. Benarkan mak cik menghadap ALLAH seketika. Bersujud menyembah DIA…’ Ibu cuba berkata tetapi suara Ibu tersekat. Jauh ke dalam matanya ada simpati untuk Ibu. Tangan Ibu dilepaskannya.
Sudah setengah jam, Ibu bersujud namun masih belum ada tanda-tanda dia mahu bangun. Beberapa orang wanita yang sudah selesai menunaikan solat tertanya-tanya. Lantas, mereka bergerak dan menyentuh tubuh Ibu. Serentak dengan itu, Ibu rebah dan jatuh ke lantai yang berkarpet di situ. Kaku!
“BEGITULAH ceritanya.... nak.”
“Apa jadi dengan anak-anak Ibu yang tiga orang itu pakcik? Di mana mereka sekarang? Kubur Ibu mereka di mana? Boleh...” Laungan azan Zohor dari Masjid Putrajaya mematikan perbualan di antara aku dan pakcik tua itu. Kami berdua mendiamkan diri sebagai tanda menghormati azan yang sedang berkumandang. Usai doa selepas azan dibacakan, pakcik tua itu bingkas bangun dari silanya.
“Marilah nak. Kita segerakan solat kita dahulu. Selepas solat nanti, kita sambung semula perbualan kita tadi.” Lembut sahaja nada suara pakcik tua itu. Mahu atau tidak, terpaksalah aku menurut sahaja. Hendak dibangkang, terasa malu pula. Jika diikutkan rasa hatiku, mahu sahaja aku melelapkan mataku yang sudah separuh terpejam ini.
Dari jauh aku dapat melihat pakcik tua itu sibuk menyediakan tempat untuk orang ramai menunaikan solat. Begitu murni niatnya untuk memberi keselesaan kepada orang ramai yang hadir di Masjid Putrajaya hari itu.
Suara imam sudah beberapa kali kedengaran memanggil makmumnya untuk membetulkan saf mereka. Aku cepat-cepat memenuhkan ruangan yang agak kosong di saf yang pertama. Selesai sahaja solat nanti, aku harus segera berjumpa dengan pakcik tua itu tadi dan mendengar cerita selanjutnya daripada dia. Kemudian, aku harus segera menuju ke tempat perjumpaan yang telah dijanjikan oleh jurupandu beberapa jam yang lalu.
Usai memberi salam yang kedua, aku bingkas bangun. Aku mahu segera mencari pakcik tua itu kembali. Namun puas aku ke sana dan ke mari di dalam ruangan solat itu, kelibatnya tidak juga kelihatan. Aku mengerling jam di pergelangan tanganku pula.
Serta-merta aku menyedari bahawa aku sudah terlewat untuk kembali ke tempat perjumpaan yang telah dijanjikan tadi. Aku berlari keluar ke pintu utama dan bersegera memakai capalku. Bimbang mula bersarang di dalam hatiku jika benar-benar aku sudah ditinggalkan.
Kelam kabut aku tercari-cari bas persiaran yang berwarna hijau kuning itu. Tiada! ‘Sudah! Aku benar-benar sudah ditinggalkankah? Tiada pula deretan bas yang tadinya menghuni di sepanjang bulatan di hadapanku ini. Masakan lenyap secara tiba-tiba.’ Hati kecilku bersuara dan berbalas-balas kata.
Suara riuh rendah mulai menerjah pendengaranku. Aku berpaling. Tercari-cari di mana suara itu. Nun di bawah pokok-pokok itu, aku dapat melihat ada satu pertengkaran hebat sedang berlaku di antara pengawal dan pakcik tua itu tadi. Pada hematku, pengawal itu bertindak agak kasar dan tidak menghormati seorang tua yang tidak berdaya. Aku menapak perlahan-lahan ke arah mereka.
Di dalam kepala, aku mengatur rencanaku apabila tiba di sana nanti. Aku akan menegur pengawal itu akan perbuatannya yang agak kasar kepada pakcik tua itu. Dia seharusnya meminta maaf kepada pakcik tua itu nanti. Jika pengawal itu tidak bersetuju dengan pandanganku, aku akan mengambil segala butiran peribadinya dan perkhidmatannya seharusnya ditamatkan dengan segera.
“Kenapa bang?” Tegur aku tatkala menghampiri pengawal yang agak berusia itu. Aku cuba mencari kelibat pakcik tua itu tadi. Namun tidak pula dia kelihatan di sekitar tempat ini. Pandai pula dia meresap dan tiba-tiba menghilangkan dirinya.
“Rimas... Suka kacau orang...” Aku membuat mimik muka tidak mengerti dengan kata-kata pengawal keselamatan itu. Semakin aku tidak faham jadinya. Siapa yang kacau siapa sebenarnya ini? Hatiku mula memberontak.
“Kalau adik nak tahu... Dia itu gila!” Jiwa aku semakin kacau. Pandai pula pengawal ini membuat cerita. Senang-senang sahaja mengata orang gila. Aku lihat pakaian pakcik tua itu seperti orang ada-ada sahaja. Solatnya pula tidak berkurangan. Di mana yang dikatakan, gila? Nafas aku sudah mulai turun dan naik. Geram jadinya!
“Mana tidaknya... Tiap-tiap hari, abang asyik mendengar cerita yang sama sahaja. Berulang-ulang kali. Orang kata, dahulunya dia sihat. Kemudian, dia membuang ibunya kerana harta. Macam-macam yang dilakukannya kepada ibunya itu. Bila dia sudah insaf, dia cuba mencari ibunya di sini tetapi tidak berjumpa. Kata orang, ibunya sudah meninggal dunia.” Jelas pengawal yang berbaju putih itu.
Aku melongo dan terduduk. Bagaikan tidak percaya namun aku cuba juga untuk mempercayai apa yang baharu sahaja kudengari sebentar tadi.
BAAAAMMMMMM!!
“Ya Allah!” Aku tersentak lalu terjerit tatkala telingaku terdengar bunyi bagai sesuatu dilanggar. Aku terkinja-kinja cuba melihat kawasan yang telah dikerumuni oleh orang ramai itu. Masing-masing terkejut dan menggeleng tidak percaya.
Percikan darah memang terbias pada cermin kereta di sekitar kawasan itu. Begitu juga dengan jalan yang berbatu kemas ini. Aku menapak merapati dan cuba menyelit di celahan orang ramai yang berada di situ.
Nah! Terdampar di atas jalan raya itu, pakcik tua tadi. Matanya sudah terbeliak memandang ke langit biru. Lelehan darah pekat masih keluar dari liang luka di kepalanya itu. Tangannya sudah berlumuran penuh dengan darah. Manakala, kakinya sudah mulai pucat. Mulutnya sudah kaku dan tidak berdaya untuk berkata-kata lagi.
“Innalillahiwainnaillahirajiun...” Bisik aku perlahan mengiringi tubuhnya yang segera dibawa pergi oleh van kecemasan itu.

***TAMAT***

No comments:

Post a Comment