RAKAN2:

Saturday, July 31, 2010

Bengkel Penulisan Alaf21

Alhamdulilah, berkat kesungguhan dan doa dapat juga saya menghadirkan diri ke bengkel penulisan pada kali yang ke 2 di Karangkraf, Shah Alam.
Sebagai seorang surirumah sepenuh masa, masa-masa saya kebanyakkan dihabiskan dengan anak-anak dan suami sahaja. Sehinggalah, 'seseorang' yang begitu gagah di dalam bidang penulisan telah menggoncangkan dan menyedarkan saya tentang satu impian.
Akhirnya, bengkel penulisan merupakan teras permulaan saya untuk memahirkan bidang ini.
Kali ini, saya ditemani oleh Kak Laila Hanni seorang pensyarah dari Politeknik, Kelantan. Kami baru sahaja berkenalan selama 3 hari dan kemudiannya telah membuat satu temujanji.
Kesanggupan Kak Laila Hanni meninggalkan orang-orang yang disayang, telah membuka mata saya tentang semangat dan pengorbanan yang jarang-jarang ada pada setiap dari kita.
Menurut kata Kak Laila, dia bermalam di rumah adiknya di Kajang dan kemudiannya, menaiki komuter untuk ke Subang Jaya. Dari situ, saya telah menjemputnya untuk ke bengkel bersama-sama. Di sepanjang perjalanan ke Karangkraf, kami banyak berbual-bual dan akhirnya kami duduk sebelah menyebelah di dalam bengkel tersebut. (Rujuk gambar)
Bengkel dimulai oleh penceramah Puan Sri Diah. Beliau banyak berkongsi pengalaman dan pahit maung bergelar wartaman, editor dan penulis. Sesekali, beliau menyelit lawak jenakanya. 'Pandai juga ya, rupa-rupanya... buat lawak' Kata hati saya sambil mata merenung skrin layar putih yang besar itu.
Sepatutnya, Puan Sharifah Abu Salem merupakan penceramah yang ke 2. Di atas sebab-sebab tertentu, beliau tidak dapat hadir. Mujurlah Puan Sri Diah sanggup 'melayan' kami sehingga ke petang.
Alhamdulilah... sekali lagi sinopsis saya diangkat sebagai sinopsis terbaik pada hari itu. Senyum lebar dan puas saya. Di dalam hati, banyak lagi yang kena saya buktikan kepada semua. Ini satu permulaan dan pengiktirafan daripada ketua editor Alaf 21. Terima kasih Puan Rubiah dan Puan Lis.
Tentu anda semua tidak sabar-sabar untuk mendengar apakah yang dikongsi oleh Puan Sri Diah pada hari itu. Maaf, semuanya tiada di sini! Jika anda mahu, sila pergi ke bengkel! Keras, bukan? Itulah realitinya... usahalah dan carilah ilmu itu.

No comments:

Post a Comment